ponedeljek, 11. april 2011

Mihajlo Jozafat Hardi, slikarska razstava v Kulturnem centru Semič

V počastitev materinskega dne je bila v petek, 25. marca 2011, v Kulturnem centru Semič odprta slikarska razstava g. Mihajla Jozafata Hardija, duhovnika grko katoliške cerkve iz Metlike. To je bila v Semiču že njegova tretja predstavitev v organizaciji Kulturnega društva Orel Semič.

Oče Hardi je vsestranski umetnik, pevec, pesnik in slikar. Najbolj pa ga poznamo po njegovih ikonah.

Tokratno razstavo je kot akvarelist z motivi tihožitja posvetil materam. Sam zase pravi, da mu akvareli niso najbolj pisani na kožo. Vendar bo pozoren gledalec lahko ugotovil, da so mu kljub vsemu zelo dobro uspeli. Akvarel je že sam po sebi zahtevna slikarska tehnika, saj tu ni možno popravljati tega, kar enkrat naneseš na podlago. Uspešna mora biti vsaka poteza čopiča, ker drugače slika ne uspe. Po tem se ta tehnika tudi razlikuje od slikanja z oljem, kjer se lahko slika večplastno. Hardi pravi, da se je te tehnike lotil zato, ker je pri njem v nekem trenutku prišlo do zasičenosti z ikonografijo. Želel se je spočiti. Ikonografija je zelo poduhovljena in zato zahteva celega človeka. Akvareli so lahko na nek način nasprotje temu, saj so bolj spontani, mogoče v nekem smislu manj zahtevni, vendar pa kot sam pravi, so ravno tako izraz njegove duše.

Kot duhovniku je g. Hardiju človek in njegova duša na prvem mestu, zato se tudi kot slikar ne more ločiti od tega. Pravi, da so njegovi šopki namenjeni vsem materam, ki v sebi nosijo brezmejno ljubezen in zato tudi veliko dušo. Na žalost je to v tem našem sebičnem in materialnem svetu velikokrat premalo cenjeno. Vse preveč se pozablja na to, da ravno lastnosti, ki jih izražajo matere, t.j. ljubezen in potrpežljivost, tudi odpovedovanje in skromnost, lahko rešijo ta naš nori svet. Rešitev iz krize ni v tem, da sprejmemo nov gospodarski ukrep, čeprav je v širšem smislu tudi to potrebno, ampak da vsi čimbolj izražamo lastnosti, kot jih izražajo matere.

Odprtje razstave sta z igranjem popestrila učenca Glasbene šole Črnomelj Lea Kambič, rog in Dino Subašič, trobenta ob klavirski spremljavi profesorja Andreja Kuniča.
Razstavo, ki je na ogled do 18. maja, je odprla županja Občine Semič Polona Kambič. Na prireditvi je slikarja predstavila predsednica KD Orel Marija Stariha. Kaj mu samo slikanje pomeni, pa je številnemu občinstvu razložil sam oče Mihajlo, pod katerim imenom ga tudi poznamo.

Roman Panjan

Ni komentarjev:

Objavite komentar